EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης της γρίπης και του κρυολογήματος και προφυλασσόμαστε αποτελεσματικά.

07.12.2022

A + -
Article_main_320594_1100

To κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε περισσότερο από 200 είδη ιών για το λόγο αυτό ένα άτομο μπορεί να νοσήσει αρκετές φορές σε ένα δεδομένο διάστημα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με εισπνοή σταγονιδίων από νοσούντα άτομα κατά την ομιλία, γέλιο, βήχα, όπως επίσης και με μολυσμένα αντικείμενα που ακουμπάμε με τα χέρια μας.

Λανθασμένα πιστεύεται ότι μεταδίδεται με το κρύο, αλλά επειδή οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες σχετίζονται τον συγχρωτισμό των ατόμων, ευνοείται η διασπορά. Η μετάδοση γίνεται 24 ώρες πριν έως και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Ως προληπτικά μέτρα συστήνονται η αποφυγή ατόμων που νοσούν καθώς και των χωρών με πλημμελή αερισμό. Η εφαρμογή μάσκας προσώπου από τους πάσχοντες στους χώρους που κινούνται, όπως επίσης και η υγιεινή των χεριών αποτελούν βέλτιστες πρακτικές.

Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα, που αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστούν μεταδοτικά νοσήματα, τα οποία δυνητικά μπορούν να επιδεινώσουν χρόνια προβλήματα υγείας, δυσχεραίνουν την αναπνευστική λειτουργία, ενώ οι επιπλοκές τους μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης διασπείρεται με σταγονίδια από τον πάσχοντα, όταν αυτός βήχει, φταρνίζεται, μιλάει με αποτέλεσμα να προσβάλλεται ο υγιής. Επίσης είναι εφικτή ή μετάδοσή του, διαμέσου της ανταλλαγής μολυσμένων αντικειμένων.

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μεταξύ 24-72 ωρών από την εισβολή του ιού. Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης αποτελεί η αποφυγή του συγχρωτισμού και των χώρων που αερίζονται ανεπαρκώς.

Επιπλέον ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική θωράκιση στις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ομάδες:

-Ατομα άνω των 65 ετών

-Πάσχοντες από Χ.Α.Π., σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, άσθμα.

-Υγειονομικούς

-Σώματα ασφαλείας.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού