EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Καρκίνος του Δέρματος. Πώς να προστατευτείτε.

05.05.2014

A + -
Article_main_sun-protection

Το gotohealth.gr σας ενημερώνει για τον καρκίνου του δέρματος

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΕΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση ή/και θάνατο. Το κακόηθες μελάνωμα, η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, έχει την μεγαλύτερη θνητότητα. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εάν αναγνωριστεί στα αρχικά του στάδια, πριν δηλαδή δώσει μεταστάσεις. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα η πρόληψη αλλά και η αυτοεξέταση  και η ετήσια εξέταση από Δερματολόγο ή τον ιατρό σας.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ  ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

  • Περίπου 3.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως κάθε χρόνο.
  • 132.000 νέα περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως κάθε χρόνο.
  • 1 στους 3 καρκίνους που διαγιγνώσκεται, είναι καρκίνος του δέρματος
  • 1 στους 5 Αμερικανούς θα παρουσιάσει καρκίνο του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Περίπου 1 Αμερικανός πεθαίνει κάθε ώρα από μελάνωμα.
  • 2 ηλιακά εγκαύματα κατά τη παιδική ηλικία διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
  • 90% των περιπτώσεων μελανώματος σε παιδιά εμφανίζεται στις ηλικίες 10-19 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι μία μείωση των επιπέδων του όζοντος κατά 10 % θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος κατά  300.000 και των μελανωμάτων κατά 4.500 παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η παγκόσμια επίπτωση του καρκίνου του δέρματος συνεχίζει να αυξάνει, όμως κύριος προδιαθεσικός παράγοντας παραμένει η έκθεση ενός ατόμου στον ήλιο και το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Αυτοί οι παράγοντες εμπίπτουν στην προσωπική ευθύνη τους καθενός για τον εαυτό του αλλά και για τα παιδιά του.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ:

  1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11 – 15:00.
  2. Εφαρμογή αρκετής ποσότητας αντιηλιακού πριν την έκθεση στον ήλιο, σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος. Μην ξεχνάτε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού, τους ταρσούς. Τα αντιηλιακά χρειάζονται επανάληψη της εφαρμογής κάθε 2 ώρες περίπου και μετά από το μπάνιο από από εφίδρωση, ακόμη και αυτά που αναγράφουν «ανθεκτικά στο νερό».
  3. Να φοράτε προστατευτικά καπέλα με γείσο, σκούρα γυαλιά ηλίου με φακούς κατηγορίας CE3-4  και ρούχα με UV προστασία. Δεν είναι όλα τα ρούχα αποτελεσματικά για την προστασία από τον ήλιο και η προστασία μειώνεται σημαντικά όταν βραχεί ένα βαμβακερό ρούχο. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά ρούχα για προστασία από τις ακτίνες UV.
  4. Μην εκθέτετε παιδιά κάτω των 3 ετών απευθείας στον ήλιο! Στις περιπτώσεις που η έκθεση δεν μπορεί να αποφευχθεί, απαραίτητη είναι η χρήση αντιηλιακών ρούχων με προστασία από τις ακτίνες  UV (καπέλο, μπλουζάκι με μακριά μανίκια και παντελονάκι) και χρήση παιδικού αντιηλιακού στις ακάλυπτες περιοχές του δέρματος.

 

 

Βιβλιογραφία

  1. www.who.int
  2. www.skincancer.org
  3. www.myskincheck.gr
  4. Paller, AS et al. New Insights about Infant and Toddler Skin: Implications for Sun Protection. Pediatrics 2011/06/01/peds. 2010-1079
  5. www.healthychildren.org

 

 

 

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού