EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

ΜΕΛΑΝΩΜΑ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΜΕ;

09.05.2014

A + -
Article_main_melanoma1

ΜΕΛΑΝΩΜΑ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΜΕ.

Επιμέλεια:Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου, Παιδίατρος

ΠΡΟΣΟΧΗ Τα άρθρα των ειδικών μας δεν υποκαθιστούν σε καμμία περίπτωση την άποψη ή την φυσική εξέταση του ιατρού ή/και παιδιάτρου σας. Δεν στοχεύουν στη διάγνωση, αντιμετώπιση ή θεραπεία οποιουδήποτε συμπτώματος ή ασθένειας. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχεί, απευθυνθείτε στο ιατρό σας. Τα άρθρα της ιστοσελίδας είναι γραμμένα επώνυμα από εξειδικευμένους επιστήμονες .προς γενική ενημέρωση, χωρίς οικονομικό όφελος. Δεν στοχεύουν στη διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων, μηχανημάτων ή φαρμάκων και δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες. 

Μελάνωμα. Τι είναι;

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Εάν δεν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να δώσει μεταστάσεις, να οδηγήσει σε μόνιμες παραμορφώσεις  και να αποβεί εξαιρετικά απειλητικό για τη ζωή. Το θετικό είναι ότι εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί στο 90% των περιπτώσεων . Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα η πρόληψη αλλά και η αυτοεξέταση  κάθε μήνα και η ετήσια εξέταση από Δερματολόγο ή τον ιατρό σας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

  • Εμφάνιση νέων ελιών. 8 στις 10 φορές το μελάνωμα εμφανίζεται σε σημείο του δέρματος χωρίς να προϋπάρχει ελιά.
  • Αλλαγή σε υπάρχουσα ελιά.
  • Ελιά που εμφανίζει κάποιο από τα κριτήρια της μεθόδου ABCDE. (η μέθοδος ABCDE συνιστάται από το Skin Cancer Foundation των Η.Π.Α. για να κριθεί μία ελιά ως ύποπτη για κακοήθεια):

o   A. Ασυμμετρία (Asymmetry).  Συνήθως η «αθώα» ελιά είναι συμμετρική και στρογγυλή.  Εάν η μελαγχρωματική βλάβη διαιρεθεί νοερά στην μέση, και το ένα μισό εμφανίζει συμμετρία με το άλλο, η βλάβη συνήθως είναι καλοήθης.  Η ασυμμετρία οδηγεί στην σκέψη της κακοήθειας.


 

o   B. Όριο (Border).  Εάν το χείλος και το όριο της ελιάς είναι ομαλά και σαφώς καθορισμένα από το γύρω υγιές δέρμα, αυτό αποτελεί στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της καλοήθειας ανομοιόμορφα και δαντελωτά  όρια της βλάβης, είναι ενδείξεις για κακοήθεια.

 

o   C. Χρώμα (Color).  Στις καλοήθεις βλάβες παρατηρείται ενιαίο χρώμα σε όλη την επιφάνεια της.  Αντίθετα, η παρουσία δύο ή περισσοτέρων χρωμάτων θεωρείται στοιχείο υπέρ της κακοήθειας.

  

o   D. Διάμετρος (Diameter).  Συνήθως τα μελανώματα ξεπερνούν τα 6 χιλιοστά (mm) διάμετρο.

 

o   E. Εξέλιξη (Evolution).  Εάν κατά την αυτοεξέταση παρατηρήσουμε ότι  η όψη της ελιάς έχει αλλάξει, και κάτι ταιριάζει με κάποιο από τα παραπάνω τέσσερα κριτήρια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα  δερματολόγο. Μόνο ο ειδικός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση.

 

Πηγές:

1.       www.skincancer.org

2.       www.myskincheck.gr

  1. Paller, AS et al. New Insights about Infant and Toddler Skin: Implications for Sun Protection. Pediatrics 2011/06/01/peds. 2010-1079

 

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού