EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Mindful Eating: Διατροφή με... συνείδηση!

26.07.2017

A + -
Article_main_show_mindful_eating

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ… ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Ο  όρος Mindful Eating, ή αλλιώς διατροφική συνείδηση, έχει υιοθετηθεί πρόσφατα από τους ερευνητές και τους επαγγελματίες της διατροφής με σκοπό να κατανοήσουν σε βάθος και να βοηθήσουν  τους ανθρώπους να αλλάξουν την διατροφική τους συμπεριφορά. Η διατροφική συνείδηση, μία έννοια οι ρίζες της  οποίας βρίσκονται στις βουδιστικές διδασκαλίες, έχει ως στόχο να μας επανασυνδέσει πιο βαθιά με την εμπειρία και την απόλαυση του φαγητού μας.

Μερικές φορές, αναφερόμενη ως το «αντίθετο των διαιτών», η διατροφική συνείδηση βασίζεται στην ιδέα  ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος διατροφής, αλλά μάλλον διαφορετικοί βαθμοί συνειδητότητας για το τι τρώμε και γιατί. Ο στόχος της διατροφικής συνείδησης είναι να στηρίξει τα γεύματά μας σε σωματικά συνθήματα, όπως είναι τα σήματα πείνας του σώματός μας, και όχι τα συναισθηματικά, όπως όταν τρώμε για ικανοποίηση.

Η ιδέα προέρχεται από τη ζωή σε ένα βουδιστικό μοναστήρι, όπου οι μοναχοί ενθαρρύνονται να τρώνε στη σιωπή και να μασάνε κάθε μπουκιά του φαγητού σαν να εξερευνούν τη γεύση του, την υφή του και την μυρωδιά του σε κάθε λεπτομέρεια. Η σχέση μας με  το φαγητό αντανακλά τη στάση μας προς το περιβάλλον μας και τον εαυτό μας. Ως φιλοσοφία, η εφαρμογή της στη ζωή μας μπορεί να μας φέρει ευαισθητοποίηση των πράξεων, των σκέψεων, των συναισθημάτων και των κινήτρων μας, καθώς και πληροφορίες για τις ρίζες τα υγείας και της ικανοποίησης.

Το να βρούμε τρόπους να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς της ζωής μας και να τρώμε με πρόθεση, είναι όλα μέρος της ανάπτυξης μιας πραγματικά υγιούς κουλτούρας του φαγητού. Η διατροφική συνείδηση θα δουλέψει για εσάς μόνο αν την κάνετε συμβατή με τον τρόπο ζωής σας.

Όταν ένα άτομο καταφέρει να βιώνει συνειδητά τη διαδικασία της κατανάλωσης τροφής, τότε θα είναι ικανό να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει σωστά τον κορεσμό. Έτσι, μπορεί να δώσει μέγιστη ισχύ στην ευαισθητοποίησή του σχετικά με τη διατροφική του συμπεριφορά και τις ανάγκες για τροφή. Με αυτό τον τρόπο ακριβώς μπορεί να καταφέρει, τόσο μια αποτελεσματική απώλεια, όσο και τη διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους.

Η ανάγκη για τροφή συχνά καλύπτει συναισθηματικές ανάγκες και όχι απαραίτητα την βιολογική της υπόσταση. Η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρίσκο του κινδύνου αύξησης του σωματικού βάρους. Γι’αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους λόγους για τις διατροφικές μας συμπεριφορές.

Το Mindful Eating προϋποθέτει:

 

1. Πλήρη συγκέντρωση και αφοσίωση στην όλη διαδικασία της διατροφής

2. Πλήρη επίγνωση της εμπειρίας της όσφρησης, της γεύσης και της υφής

3. Πολύ αργό μάσημα της τροφής

4.Προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουμε και καταναλώνουμε και, γενικότερα, συνείδηση στην όλη διαδικασία του γεύματος.

ΤO MINFULL EATING ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η φιλοσοφία του Mindful Eating μπορεί να υιοθετηθεί και να γίνει τρόπος ζωής από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή οποιασδήποτε κατάστασης της υγείας. Πολλοί κλινικοί διαιτολόγοι παγκοσμίως προσπαθούν να εισάγουν την έννοια της διατροφικής συνείδησης σε ένα παράλληλο δρόμο με την κατάλληλη διαιτητική αγωγή για τον εκάστοτε ασθενή. Προκειμένου να εντάξετε τη φιλοσοφία αυτή στη ζωή σας αρκεί:

 

1.Πριν ξεκινήσετε το φαγητό να αναγνωρίσετε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Εάν δεν είστε, δεν θα έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για το γεύμα ή το τρόφιμο που έχετε μπροστά σας.

2.Να μην περιμένετε να φάτε μέχρι να είστε πολύ πεινασμένοι. Ένα από τα κλειδιά για τη συνειδητή διατροφή είναι να διατηρείτε το σώμα σας επαρκώς τροφοδοτημένο, καθώς η υπερβολική πείνα, αυξάνει την πιθανότητα για υπερφαγία.

3.Να επιλέξετε τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τόσο το σώμα σας όσο και τις αισθήσεις σας. Η κοινωνία μας είναι τόσο «παθιασμένη» με τη σωστή διατροφή που τρώμε μερικές φορές πράγματα που δεν θέλουμε καν. Ωστόσο, η ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από την πληρότητα, αλλά και από την απόλαυση των γεύσεων, χωρίς ενοχές. Το αίσθημα ενοχής για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, προκαλεί στην πραγματικότητα υπερκατανάλωση τροφής και όχι λιγότερη ποσότητα αυτής.

4.Να τρώτε με όλες σας τις αισθήσεις. Ακόμα κι αν είστε μόνοι, να απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινητό), να κλείσετε το βιβλίο, να είστε ήρεμοι και να στρέψετε την προσοχή σας στο γεύμα. Να παρατηρήσετε τα χρώματα, τις υφές και τα αρώματα. Να επιτρέψετε στον εαυτό σας να έχει μία πλήρη εμπειρία των αισθήσεων.

5.Να μην τρώτε στο πόδι! Φροντίστε να είστε καθιστοί όταν τρώτε το φαγητό σας και να δίνετε την απαραίτητη προσοχή και τον χρόνο που χρειάζεται η διαδικασία αυτή.

6.Να ακουμπήσετε στο τραπέζι το πιρούνι ενδιάμεσα στις μπουκιές. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας οδηγούν να τρώμε πολύ γρήγορα. Η διατροφική συνείδηση βασίζεται στο να αφιερώνεις την προσοχή σου στη στιγμή.

7.Να δημιουργήσετε ένα σύντομο τελετουργικό στις ώρες των γευμάτων:

· Βάλτε τον χρονοδιακόπτη της κουζίνας στα 20 λεπτά και χρησιμοποιήστε αυτό τον χρόνο για να καταναλώσετε ενός κανονικού μεγέθους γεύμα.

· Προσπαθήστε να φάτε με το «μη-καλό» σας χέρι, αν είστε δεξιόχειρας κρατήστε το πιρούνι με το αριστερό χέρι και αντίστροφα.

· Χρησιμοποιήστε κινέζικα ξυλάκια εφόσον φυσιολογικά δεν τα χρησιμοποιείτε.

· Τρώτε μικρές μπουκιές και μασήστε τις καλά.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος προτείνεται να τρώτε αργά για να επιτρέπετε στον οργανισμό να σας δώσει μήνυμα ότι είστε πλήρεις. Σύμφωνα με το British Nutrition Foundation, η διάρκεια για το πλήρες φάσμα των σημάτων κορεσμού για να φτάσουν στον εγκέφαλο είναι 15-20 λεπτά μετά την κατανάλωση της πρώτης τροφής.

Οι στόχοι του Mindful Eating είναι:

· Να ανακαλύψουμε απλές αλλά ισχυρές μεθόδους προκειμένου να γνωρίζουμε πότε, τι και πόσο να φάμε χωρίς περιορισμό.

· Να βάλουμε τέλος στο ασυνείδητο και συναισθηματικό φαγητό.

· Να τρώμε με συνέπεια τα φαγητά που αγαπάμε, χωρίς ενοχές και χωρίς να κάνουμε βουλιμικά επεισόδια.

· Να μάθουμε την αλήθεια σχετικά με την διατροφή χωρίς να παρασυρόμαστε από αυθαίρετους κανόνες.

· Να μην «τιμωρούμε» τον εαυτό μας επειδή φάγαμε κάτι περισσότερο ή κάτι που δεν «έπρεπε».

· Να κατανοήσουμε γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν για κάποιους ανθρώπους.

· Να θρέψουμε το σώμα μας, το μυαλό μας και το πνεύμα μας, προκειμένου να χτίσουμε την υγεία, την ενέργεια και την απόλαυσή μας.

· Να σταματήσουμε να πιεζόμαστε τόσο πολύ για το θέμα φαγητό - βάρος.

Χρήσιμες συμβουλές

 

Είναι σημαντικό κάθε φορά να είστε ικανοί να αναγνωρίζετε τον τύπο της πείνας που νιώθετε, προκειμένου να βρείτε την πραγματική ώθησή σας προς το φαγητό. Πριν ανοίξετε το ντουλάπι ή το ψυγείο κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: «Πεινάω πραγματικά;».

Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επεισόδια υπερφαγίας και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Η χρήση ημερολογίου καταγραφής φαγητού και συναισθημάτων μπορεί να σας φανεί χρήσιμη, για να αναγνωρίσετε την διατροφική συμπεριφορά σας και να την χειριστείτε ανάλογα, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους.

Δοκιμάστε τη χρήση του κυκλικού διαγράμματος Mindful Eating για να αναγνωρίσετε τη δική σας διατροφική συμπεριφορά.

INFO

Θεοδώρα Γιαννακοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος με μετεκπαίδευση στην Κλινική Παιδιατρική.

Τηλ. επικοινωνίας: 211 4036 104  -  6957200604

Ε-mail: dora.giannakopoulu@gmail.com

Διεύθυνση ιατρείου: Καλαμών 1, Περιστέρι, Αττική.

 

* To άρθρο είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό healthyme καθώς και από την ιστοσελίδα http://www.healthyme.gr

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού