EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Μπορείς να «φας» το αντηλιακό σου;

04.06.2021

A + -
Article_main_shutterstock_1421373989

Δυστυχώς η φωτο-οξειδωτική υπεριώδης Α ακτινοβολία του ήλιου μειώνει τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες του οργανισμού με συνέπεια την βλάβη των κυττάρων, ίσως και την βλάβη του DNA. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, τα μέταλλα, αρκετά φυτοχημικά αλλά και τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να έχουν προστατευτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, η υπεριώδης Β ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα είδος φλεγμονής. Προσθέτοντας, λοιπόν στην διατροφής μας τρόφιμα και συμπληρώματα με αντιφλεγμονώδη δράση, μπορούμε να προστατέψουμε το δέρμα μας.

Άρα πόσο μεγαλύτερη προστασία θα παρείχαμε στο δέρμα μας, αν συνδυάζαμε τη χρήση των αντηλιακών σκευασμάτων με την κατανάλωση τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν φωτοπροστατευτική δράση!

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά διατροφικά συστατικά που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή μας ,ώστε να προστατευόμαστε από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου και εκ των έσω.

Καροτενοειδή. Συνολικά τα καροτενοειδή συσσωρεύονται κυρίως στην επιδερμίδα και δρουν ως προστατευτικό φράγμα έναντι ποικίλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Το δέρμα μας εκτίθεται καθημερινά σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, το κάπνισμα, παράγοντες που προκαλούν στο δέρμα οξειδωτικό στρες και κατ’ επέκταση πρόωρη γήρανση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα καροτενοειδή, με κυριότερα το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, την ασταξανθίνη και τη λουτείνη, έχουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Έχουν την ικανότητα να απορροφούν άμεσα το φως, να αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών αλλά και να επηρεάζουν την επαγόμενη από τη UV ακτινοβολία, έκφραση γονιδίων που οδηγούν στην εκδήλωση φλεγμονής ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31370257/).

Πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι μόρια που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στη σοκολάτα, στα σταφύλια και στο κρασί. Έχουν αντι-οξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-νεοπλασματικές ιδιότητες.

Ωμέγα-3 λιπαρά (EPA). Τα Ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων όσων αφορά το ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στην θεραπεία των δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα και η φωτογήρανση. Ο μηχανισμός δράσης τους φαίνεται να οφείλεται στην μείωση, της προκαλούμενης από την υπεριώδη ακτινοβολία, δερματικής φλεγμονής (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0625.2011.01294.x).

Άλλοι Σημαντικοί αντιοξειδωτικοί παράγοντες: βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, σελήνιο, πυκνογενόλη κ.ά.

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού