EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ?

03.12.2014

A + -
Article_main_images

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ?

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου, Παιδίατρος

«Η ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΡΙΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ»

Ο τίτλος είναι τρομακτικός αλλά βασισμένος σε αξιόπιστη επιστημονική βιβλιογραφία.  Μελετητές στις ΗΠΑ κατέγραψαν θανάτους οφειλόμενους σε γρίπη σε παιδιά (επιβεβαιωμένο εργαστηριακά), τα οποία είχαν δηλωθεί στο CDC (Centers for Disease Control) από το 2004 έως και το 2012. Το 47% των παιδιών που πέθαναν από γρίπη δεν είχαν κανένα χρόνιο νόσημα ή παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την γρίπη. Επίσης, τα παιδιά χωρίς παράγοντες κινδύνου ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν εντός 3 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, σε σχέση με τα παιδιά με χρόνια νοσήματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Pediatrics τον Αύγουστο του 2013. Για το έτος 2013-2014 στις ΗΠΑ, από τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν λόγω επιπλοκών της γρίπης, το 43% ήταν προηγουμένως απολύτως υγιή παιδιά, ενώ 26% είχε άσθμα, δηλαδή ένα από τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας. Επίσης, το 91% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκής από την γρίπη, δεν είχε εμβολιαστεί. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όλων των παιδιών άνω των 6 μηνών ετησίως στις ΗΠΑ με το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να λαμβάνουν αντιγριπικά φάρμακα το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς συχνά συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με την εποχιακή γρίπη. Η εποχιακή γρίπη, προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2), Β ή C,  μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο με ανάγκη νοσηλείας ή και θάνατο, κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η εποχιακή γρίπη ευθύνεται για περίπου 3.000.000 με 5.000.000 νοσηλείες και 250.000 με 500.000 θανάτους ετησίως! Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία τόσο από την νόσηση όσο και από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή/και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αντιικά φάρμακα υπάρχουν, όμως με υπέρχρηση, οι ιοί της γρίπης μπορούν να αναπτύξουν αντοχή σε αυτά.

Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν?

Ο ΠΟΥ συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό ετησίως στις παρακάτω πληθυσμιακές ομάδες:

  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  • Παιδιά 6 μηνών με 5 ετών
  • Άτομα >65 ετών
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα
  • Επαγγελματίες υγείας

Ειδικά για την χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) συνιστά το αντιγριπικό εμβόλιο να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου

.

Ποιοί ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιαστούν σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ:

 

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

 

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους

παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

•Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

•Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

•Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

•Μεταμόσχευση οργάνων

•Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

•Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. 

  • Παχυσαρκία (BMI >40 για τους ενήλικες και BMI> 95η ακτοστιαία θέση για τα παιδιά). Μία  κατηγορία που αποτελεί νέα σύσταση.

•Χρόνια νεφροπάθεια.

•Νευρομυϊκά νοσήματα

 

3. Έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

 

4. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

 

 

5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

 

6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-

λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,

τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

 

7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό

προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

8.  Όποιος για δικούς του λόγους, επιθυμεί να εμβολιασθεί.

΄Ατομα που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά νόσησαν από ιό γρίπης

Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί μίση δόση από το εμβόλιο ενηλίκου. Εάν είναι η πρώτη χρονιά που εμβολιάζεται ένα παιδί  <8 ετών για την εποχιακή γρίπη, πρέπει να λάβει 2 δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση μίας δόσης αντιγριπικού εμβολίου ενηλίκου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

 

Η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού φαίνεται και από τα δεδομένα του  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για την περσινή περίοδο της γρίπης 2013-2014. Από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από αυτούς, οι 235 δεν είχαν εμβολιαστεί.

Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β]  

 

Εμβολιασμός έναντι της γρίπης και αλλεργία στο αυγό.

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology, όλα τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ακόμη και αν έχουν αλλεργία προς το αυγό. Άτομα με ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε αυγό (που απαιτήθηκε χορήγηση αδρεναλίνης) θα πρέπει να συμβουλεύονται αλλεργιολόγο πριν εμβολιαστούν. Άτομα που έχουν παρουσιάσει ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις (πχ. εξάνθημα, κνίδωση) μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά, με τα συνήθη προληπτικά μέτρα.

Ποιοί ΔΕΝ πρέπει να εμβολιαστούν ( με το αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην χώρα μας):

1. Βρέφη < 6 μηνών

2. Άτομα με σοβαρή, αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό (αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή, που απαιτήθηκε η χορήγηση αδρεναλίνης)

Όπως βλέπουμε, τα μικρά βρέφη δεν μπορούν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης, ενώ είναι μία κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Ο μόνος τρόπος για να τα προστατέψουμε τα βρέφη < 6 μηνών είναι να εμβολιάσουμε το περιβάλλον τους. Μάλιστα, μελέτη σε Ελληνικό πληθυσμό έδειξε ότι ο εμβολιασμός της μητέρας έναντι της γρίπης μετά τον τοκετό προστατεύει τα βρέφη < 6 μηνών κατά 37,7% από λοίμωξη του αναπνευστικού, 50,3% από εμπύρετο επεισόδιο και 45.4% από χορήγηση αντιβιοτικών. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι προτιμότερο να εμβολιάζεται η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς η γρίπη είναι επικίνδυνη , τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ το 2013-2014, το 23% των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών που νοσηλεύτηκαν λόγω επιπλοκών από τη γριπη ήταν έγκυες. 

 

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός για φέτος έχει ξεκινήσει. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε και τον Ιατρό ή Παιδίατρό σας ή επισκεφθείτε το www.keelpno.gr . 

 

Πηγές:
 

  1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/23/peds.2013-1493.full.pdf+html
  2. http://www.keelpno.gr
  3. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/#
  4.  http://gis.cdc.gov/grasp/fluview/FluHospChars.html
  5. Recommendations for Prevention and Control of Influenza in Children, 2014−2015. COMMITTEE ON INFECTIOUS DISEASES. Pediatrics 2014;134;e1503; originally published online September 22, 2014
  6. Maltezou, HC et al. Impact of Post-Partum Influenza Vaccination of Mothers and Household Contacts in Preventing Febrile Episodes, Influenza-Like illness, Health-Care Seeking, and Administration of Antibiotics in Young Infants during the 2012-2013 Influenza Season. Clin Infect Dis. (2013)

ΠΡΟΣΟΧΗ Τα άρθρα των ειδικών μας δεν υποκαθιστούν σε καμμία περίπτωση την άποψη ή την φυσική εξέταση του ιατρού ή/και παιδιάτρου σας. Δεν στοχεύουν στη διάγνωση, αντιμετώπιση ή θεραπεία οποιουδήποτε συμπτώματος ή ασθένειας. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχεί, απευθυνθείτε στο ιατρό σας. Τα άρθρα της ιστοσελίδας είναι γραμμένα επώνυμα από εξειδικευμένους επιστήμονες .προς γενική ενημέρωση, χωρίς οικονομικό όφελος. Δεν στοχεύουν στη διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων, μηχανημάτων ή φαρμάκων και δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες. 

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού