EL
216 700 5205 Επικοινωνήστε μαζί μας (Δευτέρα- Παρασκευή 09.00 - 19.00)

ΤΟ GOtoHEALTH ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Δέκα συμβουλές για περισσότερη ενέργεια τον χειμώνα

18.01.2018

A + -
Article_main_show_energeia

Αναμφίβολα, ο χειμώνας είναι μία εποχή που περιορίζει την «ελευθερία» μας, καθώς χρειάζεται να προστατευόμαστε διαρκώς από το κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, είναι η εποχή του χρόνου που απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο λόγω του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, όσο και λόγω των ιώσεων που κυκλοφορούν. Για να μην υπάρξουν στιγμές που θα νιώσουμε ότι «ξεμείναμε» από ενέργεια, ας υιοθετήσουμε έγκαιρα μερικές καλές πρακτικές:

1. Δώσε φως στη μέρα σου
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και η ενέργεια που μας προσφέρει το φως του ήλιου είναι ανεκτίμητης αξίας! Προτιμήστε να κοιμάστε με τις γρύλιες ανοικτές ή ανοίξτε τες αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

2. Πλούσιο πρωινό - φτωχό δείπνο
Ένα πλούσιο πρωτεϊνούχο πρωινό (π.χ. μια ομελέτα ή ένα γιαούρτι 2% με βρώμη και κακάο) ενεργοποιεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και, κυρίως, των εγκεφαλικών κυττάρων. Από την άλλη μεριά, ένα φτωχό δείπνο (π.χ. ψάρι στον ατμό με μπρόκολο ή κοτόπουλο με βραστά λαχανικά) προσφέρει ήσυχο ύπνο και δεν ταλαιπωρεί το πεπτικό μας σύστημα.

3. Κοιμήσου νωρίς - ξύπνα νωρίς
Η έλλειψη ενέργειας είναι αποτέλεσμα της υπνηλίας. Ξάπλωσε νωρίς με παρέα το αγαπημένο σου βιβλίο και αφέσου σε ύπνο βαθύ και επαρκή. Δοκίμασε να ξυπνήσεις χωρίς να πατήσεις αναβολή στο ξυπνητήρι. Αυξάνεις, έτσι, τις πιθανότητες εγρήγορσης και αποδοτικότητας.

4. Κουνήσου - κινήσου
Χόρεψε, τρέξε, περπάτησε γρήγορα, γενικότερα μη μένεις στάσιμος! Ο καναπές είναι τέλειος για χουχούλιασμα τον χειμώνα, αλλά μετά την άσκηση. Αυτή τη χρειάζεται το σώμα σου επιτακτικά για να γεμίσει με ευεξία. Άλλωστε, η όποια άσκηση, με προτίμηση στον καθαρό αέρα, είναι αναζωογονητική για το κυκλοφορικό σύστημα. Πάρε βαθιές ανάσες!

5. Απόλαυσε τις χειμωνιάτικες λιακάδες
Το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης. «Ανεβαίνοντας» ψυχολογικά, αποκτάς και περισσότερη ενέργεια. Αν καταφέρεις να εκτεθείς στον ήλιο για 20-30 λεπτά με ακάλυπτα κάποια σημεία του σώματός σου (π.χ. τα πόδια και τους ώμους), ενισχύεις την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό σου – μιας βιταμίνης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σου!

6. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά εποχής
Ό,τι δεν παράγεται με φυσικό τρόπο, στερείται βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η φύση από μόνη της ξέρει τι χρειαζόμαστε την κάθε εποχή και το παράγει, για να μας θωρακίσει και σε επίπεδο ενέργειας λόγω κρύου, αλλά και λόγω αυξημένων απαιτήσεων του ανοσοποιητικού.

7. Ενυδάτωσε επαρκώς τον οργανισμό σου (με χυμούς, αφεψήματα, σούπες και, φυσικά, νερό!)
Σωστή ενυδάτωση χρειάζεται όλες τις εποχές ο οργανισμός σου, για να είναι υγιής και γεμάτος ενέργεια. Το χειμώνα, επιπλέον, χρειάζεται θερμαντικά βότανα, όπως η ρίζα τζίντζερ που θερμαίνει το σώμα και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Το τσάι από θυμάρι είναι ένα καλό βότανο για τον καθαρισμό των βλεννών και για την καλή κατάσταση των βρογχιολίων των πνευμόνων, ενώ πολύ βοηθητικά είναι και η εχινάκεια και το εκχύλισμα σαμπούκου. Το βότανο τζίνσενγκ είναι καλό φυσικό τονωτικό, ενώ το λευκό και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά. Οι σούπες είναι εύπεπτες και, κυρίως, θρεπτικές.

8. Βάλε το (+) σε οτιδήποτε κάνεις, μην παίρνεις τα (-) προσωπικά!
Σκέψου, εκφράσου και πράξε θετικά, πρόσφερε μέσα από την καρδιά σου! Ένα χαμόγελο, μια καλημέρα, ένα χέρι βοηθείας, ένα «γεια»… δεν είναι απλώς θέμα ευγένειας, αλλά θετικής στάσης ζωής. Κι αν κάποιος δεν ανταποκριθεί στην καλημέρα σου... μην το παίρνεις προσωπικά. Προχώρα θετικά σκεπτόμενος, γιατί μόνο έτσι φορτίζεις τον οργανισμό σου με ενέργεια.

9. Άκου το σώμα σου - σκέψου εσένα
Μη σε παραμελείς! Φρόντισε η καθημερινή σου υγιεινή φροντίδα να γίνεται με ηρεμία και αγάπη. Ρίξε στο σφουγγάρι λίγο αφρόλουτρο (με λεβάντα που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες) και πρόσθεσε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, δεντρολίβανου ή φασκόμηλου, για να γεμίσεις το σώμα σου με ενέργεια. Όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σου, πρόσφερε στον εαυτό σου ένα χαλαρωτικό μασάζ π.χ. στα πέλματα και στον αυχένα, ή κάνε μερικές πιέσεις με τα δάκτυλά σου, ακολουθώντας τη θεωρία της ρεφλεξολογίας. Έτσι εκκρίνονται, μεταξύ άλλων, ενδορφίνες, οι ορμόνες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την τόνωση του οργανισμού.

10. Συμπλήρωσε τη διατροφή σου
Αν, παρόλα αυτά, οι προσωπικοί ρυθμοί δεν σου επιτρέπουν να κάνεις όλα τα παραπάνω και η ενέργειά σου δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σου, υπάρχει λύση! Συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου ή τον φαρμακοποιό σου. Συμπλήρωσε τη διατροφή σου και αύξησε την ενέργειά σου με φόρμουλες ειδικά για σένα, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, τονωτικά βότανα, ωφέλιμα λιπαρά οξέα Ω3 ή με συνδυασμούς αυτών!

who is who

Εριφύλη Ρούσσου, Φαρμακοποιός
Δημητριάδος 229, Τ.Κ. 38221, Βόλος
Τηλ.: 24210-24904, Fax: 24210-24944
www.roussou-pharmacy.gr
info@roussou-pharmacy.gr

 

*Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό healthyme καθώς και από την ιστοσελίδα

http://www.healthyme.gr.

 

 


 

Νέος κωδικός

Πληκτρολογήστε το email που χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία του λογαριασμού σας. Θα σας αποσταλεί μήνυμα με το νέο password.

Έχετε ήδη λογαριασμό; Δημιουργία νέου λογαριασμού